Λήψη μέτρων προστασίας των παράκτιων περιοχών από πλημμύρες

Λήψη μέτρων προστασίας των παράκτιων περιοχών από πλημμύρες

Αρ. Πρωτ. 12089/13.05.08

Προς Υπουργούς:
- Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.


Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνά των επιπτώσεων που έχουν για τον πλανήτη οι κλιματικές αλλαγές που σημειώνονται. Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες θεωρούν τη δημιουργία ενός τσουνάμι σπάνια για τα ελλαδικά δεδομένα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την χώρα μας η κλιματική αλλαγή και την πιθανότητα πλήγματος περιοχών από πλημμύρες.

Σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντιμέτωπες με μία πλημμύρα μπορεί να βρεθούν οι ακτές του Θερμαϊκού, του Μαλιακού, του Πατραϊκού, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης ως αποτέλεσμα ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες είναι δυνατό να προκαλέσουν άνοδο των υδάτων σε περιοχές που έχουν σχεδόν το ίδιο ύψος ή ακόμα και ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της θάλασσας. Ιδιαίτερα ευάλωτη και πρώτη υποψήφια πληγείσα περιοχή εμφανίζεται η παράκτια περιοχή της δυτικής πλευράς της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί επιστήμονες για την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού, και πιο συγκεκριμένα για την περιοχή του Καλοχωρίου όπου δεν υπάρχει διαφορά ύψους με το επίπεδο της θάλασσας.
Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος επιμήκυνσης των ημερών της παλίρροιας ως απόρροια των αλλαγών στο κλίμα του πλανήτη είναι ορατός και ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες που παρατηρούν το φαινόμενο σε συνδυασμό με ακραίες κλιματικές αλλαγές.
Για την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου στην ελλαδική θαλάσσια περιοχή μέχρι πρότινος γινόταν μόνο από πέντε σημεία, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκε ειδικό ραντάρ στην Λήμνο, το οποίο παρακολουθεί τα επιφανειακά ρεύματα στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την προστασία της παράκτιας περιοχής του Καλοχωρίου του Νομού Θεσσαλονίκης από πιθανή εκδήλωση πλημμύρων στην περιοχή;

- Υπάρχει καταγραφή των κλιματικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου; Έχουν παρατηρηθεί διαφοροποιήσεις στη στάθμη των υδάτων;

- Γίνεται καταγραφή των επιφανειακών ρευμάτων στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου από το ειδικό ραντάρ που έχει τοποθετηθεί στην Λήμνο;

Απαντήσεις Υπουργείων